dinsdag 2 februari 2016 / De Financiële Telegraaf / Rob de Jong / DFT Familiebedrijf Ondernemen Telegraaf

Print / FAMILIEZAKEN

'Een half woord is voldoende'

Designmasters werd ruim veertig jaar geleden opgericht door Hans van den Berg als creatief ontwerpbureau met onder meer Fokker als vaste opdrachtgever. Inmiddels runnen dochters Henriët en Annemieke al jaren de zaak en is het bureau meer een allround communicatiebureau, maar nog steeds met een focus op design.

 

„Annemieke en ik hebben onze eigen draai aan de zaak gegeven. We ontwerpen onder meer websites, logo’s en huisstijlen voor onze klanten, verzorgen evenementen en brengen een glossy uit voor ondernemers in de regio Haarlemmermeer, HMore Magazine”, legt Henriët uit. „Ook verkopen we nog steeds de drinkwaaiers, een kunststof waaier waarmee je zes glazen of bekers in één hand kunt dragen, die mijn vader heeft bedacht en ontworpen.” Dat laatste doen de zussen sinds vorig jaar vanuit een nieuwe bv: Twin Promotions.

 

Anders dan de naam van hun tweede bedrijfje doet vermoeden, zijn de zussen geen tweeling. „Annemiek is zeven jaar jonger”, lacht de 49-jarige Henriët. „Maar we zitten eigenlijk altijd op één lijn en zijn voor anderen soms moeilijk uit elkaar te houden, vandaar die naam.”


De moeiteloze samenwerking en het elkaar ’met een half woord’ begrijpen, is volgens de onderneemster het grote voordeel van een familiebedrijf. „Het werkt vaak zo dat ik de opdrachten binnenhaal en Annemieke ze uitwerkt, zij is grafisch ontwerper. Maar ook als ze niet bij een bespreking met de klant was en ik heel kort uitleg wat we besproken hebben, begrijpt ze eigenlijk meteen wat de bedoeling is.”


Ook in mindere tijden is het fijn om met familie te werken, aldus de onderneemster. „Als het even niet zo goed met de een gaat, pakt de ander het werk op. Anders dan bij een reguliere werknemer gunnen we elkaar ook de tijd om er weer bovenop te komen. Dat is fijn.”


Toch betekent het feit dat de zussen elkaar elke dag zien niet dat ze altijd van alles op de hoogte zijn, aldus Henriët. „Het gebeurt weleens dat ik van onze andere zus dingen hoor over Annemieke die ik nog niet wist”, lacht ze. „Als we hier op kantoor zijn, zijn we voornamelijk hard aan het werk. We zitten echt niet de hele dag over onze kinderen en koetjes en kalfjes te praten met een kopje koffie.”