dinsdag 19 januari 2021 / De Financiële Telegraaf / / Circulair DFT Duurzaamheid Ondernemen Sneakers Startup Telegraaf

Print / HART VOOR DE ZAAK

Van oude sportschoenen tot nieuwe sneakers

Susteren - Sportschoenen en sneakers zijn heel populair. Maar wat gebeurt ermee als we ze weggooien? David Uijttewaal en Danny Pormes ontwikkelden met Fast Feet Grinded een proces om gebruikte sportschoenen te recyclen, sinds kort tot een volledig nieuwe sportschoen.

"Dagelijks worden er wereldwijd 70 tot 75 miljoen sportschoenen geproduceerd", vertelt Uijttewaal. "Uiteindelijk belanden die bijna allemaal op de vuilnisbelt." De ondernemers begonnen in 2016 kleinschalig met het inzamelen van gebruikte sportschoenen in de Runnersworld-winkel van Pormes. Dat kreeg al snel navolging, ook van andere sportketens en inmiddels ontvangt het bedrijf sportschoenen vanuit heel Europa.

"In onze sociale werkplaats werden die gebruikte schoenen vervolgens met de hand uit elkaar gehaald om de grondstoffen te kunnen hergebruiken, bijvoorbeeld in sportvloeren en kunstgrasvelden", vertelt Pormes. "Om echt impact te kunnen maken, moesten we opschalen."

Textiel
De productie van een volledig circulaire sportschoen was vanaf het begin het ultieme doel. Dat had heel wat voeten in de aarde. "Vooral het recyclen van het textiel bleek een lastig proces", aldus Pormes. Een nieuwe recyclemachine bood uitkomst. "Dit apparaat haalt gebruikte schoenen uit elkaar en verpulvert de materialen tot nieuwe grondstoffen", vertelt Uijttewaal. "In plaats van honderd kunnen we nu duizenden schoenen per uur verwerken."

De ondernemers willen de machine wereldwijd verkopen aan de grote merken. "Zodat we met z'n allen de schoenenafvalberg kunnen laten verdwijnen."