donderdag 7 februari 2019 / De Financiële Telegraaf / Martin Mooij / DFT duurzaam Ondernemen; ondernemer Startup Telegraaf webwinkel

Print / SOCIALE ZAKEN

'Luierafvalberg moet verdwijnen'

ZWAAGDIJK-OOST - Wasbare luiers zijn veel makkelijker in gebruik dan veel mensen denken, meent Caroline Beelen. Met haar webwinkel BambooBaby wil de onderneemster zoveel mogelijk ouders over de streep trekken om het duurzame alternatief voor wegwerpluiers te gaan gebruiken.


"Ik begrijp waarom aanstaande ouders twijfelen over het gebruik van wasbare luiers", zegt Beelen, die zelf moeder is van een zoontje van 3 en een dochtertje van 1. "Er zijn ontzettend veel soorten; het is moeilijk te weten waar je moet beginnen. Ik miste zelf ook één plek waar alles over en voor wasbare luiers te vinden was; daarom ben ik deze webshop begonnen."


Beelen wil de drempels die veel potentiële gebruikers ervaren, verlagen. "Je kunt bij ons een maandpakket huren. Daarin zitten verschillende soorten luiers zodat ouders kunnen uitproberen wat het beste werkt voor hen en het kind."


Het is haar missie om de reputatie van wasbare luiers te verbeteren. "Als je er eenmaal aan gewend bent, zijn de luiers écht makkelijk in gebruik. Het is fijner voor de huid van je kindje en aan het einde van de rit is het veel goedkoper dan wegwerpluiers, helemaal als je meerdere kinderen hebt, want dan kun je ze hergebruiken."


Maar vooral de vermindering van de afvalberg is volgens Beelen een reden waarom ouders op wasbare luiers over moeten stappen. "Je bespaart er 22 kilo afval per kind per maand mee. Je maakt dus echt verschil door ze te gebruiken."


De onderneemster merkt dat de interesse toeneemt. "Mensen zijn steeds meer bezig met duurzaamheid en gaan bewuster leven. Uiteindelijk moet die luierafvalberg natuurlijk gewoon verdwijnen."