Thursday 21 February 2019 / De Financiële Telegraaf / Sophie de Vos / DFT duurzaamheid food Ondernemen sociaal ondernemerschap social enterprise Startup Telegraaf

Print / HART VOOR DE ZAAK

Krekelburger op het menu

ROTTERDAM - Veel mensen moeten niet denken aan het eten van insecten. George Brandenburg en Sander Peltenburg willen dat met De Krekerij veranderen. De introductie van de krekelburger - een hamburger gemaakt van krekels - is de eerste stap.


Brandenburg wijst erop dat insecten zoals krekels, sprinkhanen en meelwormen net zo voedzaam zijn als vlees. "De consumptie is duurzamer, omdat er veel minder landbouwgrond en voer nodig is dan bij veeteelt. Ook wordt er veel minder water verbruikt. Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen, maar mensen vinden het vreemd en moeten er nog aan wennen."


Met De Krekerij zetten de ondernemers een merk neer dat 'normale' producten maakt van insecten. "We leggen de focus op de smaak en de beleving. Je hoort ons niet roepen dat de wereld vergaat als niet iedereen onze burgers gaat eten; dat werkt niet. Dit is gewoon een goed en lekker product. Dat moet leidend zijn. Alleen als mensen iets echt lekker vinden, kun je impact maken."


Dat lekker maken van de krekelburgers had wel wat voeten in de aarde, vertelt de ondernemer. "Krekels hebben van zichzelf al een lekkere smaak, dus daar lag het probleem niet. Maar we hebben honderden burgers gebakken voordat we een recept hadden gevonden waarbij de burger niet uit elkaar viel. Het vinden van de juiste structuur was een flinke uitdaging."


Er wordt ook gewerkt aan andere producten met onder meer sprinkhanen als basis. "Insecten kunnen het eten van de toekomst zijn en wij hopen daar op onze manier aan bij te dragen."