dinsdag 17 november 2020 / De Financiële Telegraaf / Richard Mouw / afvalvrij DFT Duurzaam Ondernemen startup Telegraaf verzorging

Print / HART VOOR DE ZAAK

Kauwen op tandpasta voor minder afval

Amsterdam - Jaarlijks komen miljarden tubes tandpasta op de afvalberg terecht. Daarnaast zijn reguliere tandpasta's vaak gevuld met microplastics, vulmiddelen, kunstmatige aroma's, kleurstoffen en chemische zoetstoffen. Tandpastatabletten vervangen reguliere tandpasta en leveren minder afval op.


Ondernemers Annejan Hille Ris Lambers en Jonathan Berhani zijn ervan overtuigd dat een grote groep consumenten hun badkamer op die manier duurzamer kan maken. Hun Happy Tabs worden geproduceerd in Nederland.


Het gebruik van een tandpastatabletje is simpel: je kauwt er op en als je vervolgens begint te poetsen met een vochtige tandenborstel begint het te schuimen. "Dat schuim was een belangrijk aandachtspunt tijdens de productontwikkeling", vertelt Hille Ris Lambers. "Er zijn meerdere varianten van deze tabletjes op de markt, maar deze schuimen vaak minder dan reguliere tandpasta waardoor veel mensen afhaken nadat ze het een keer gebruikt hebben."


Smaak
De ondernemers besteedden veel tijd en aandacht aan de productontwikkeling. "Naast schuim was smaak een belangrijk focuspunt. Omdat tabletten droger zijn, vervliegen smaken sneller maar we hebben dat uiteindelijk op een natuurlijke manier op kunnen lossen door menthol toe te voegen."


Ook de toevoeging van fluoride was een halszaak. "Veel tandpastatabletten bevatten die stof niet omdat er mensen zijn die dit als een schadelijke stof zien. Tandartsen en andere experts stellen juist dat het onmisbaar is voor goede tandverzorging", legt Hille Ris Lambers uit. "Wij hebben zowel een variant mét als zonder fluoride."