dinsdag 20 oktober 2015 / De Financiële Telegraaf / Ronald Bakker / Amsterdam DFT Ondernemen Ondernemer Starter Startup Telegraaf

Print / STARTER VAN DE WEEK

'Haal poen uit lege parkeerplek'

Leegstaande privéparkeerplaatsen voor een aantrekkelijk bedrag verhuren aan mensen die met de auto een dagje naar Amsterdam komen. Een even vanzelfsprekend als sterk idee van ondernemer Ronald Zwartkruis, die daarvoor bemiddelingsplatform Parkyourcar opzette.

 

Ondernemers of particulieren met een eigen parkeerplaats kunnen deze aanbieden op het platform, waarop parkeerders contact met hen op kunnen nemen. Aanbieders verdienen zo geld met hun parkeerplaats en parkeerders besparen geld, aangezien de aangeboden ruimte minimaal 25 procent goedkoper is dan reguliere parkeerplaatsen in de stad.


Parkyourcar is continu beschikbaar voor gebruikers maar de website, die sinds mei van dit jaar live is, richt zich vooralsnog actief op evenementen in Amsterdam. Zo konden bezoekers van Sail afgelopen zomer voor een tientje 24 uur parkeren op het terrein van een hotel in Amsterdam-Noord.


Zwartkruis wil met zijn bedrijf de stad leefbaarder maken. "We willen de openbare ruimte transformeren tot een fijne omgeving", aldus de idealistische ondernemer. "Je zou ons kunnen zien als 'de Airbnb van het parkeren'. Bij Airbnb huur je andermans huis, bij ons andermans parkeerplaats. Ook wij benutten ruimte die er al is. Extra parkeerruimte is daardoor niet nodig, sterker nog: wij denken dat er parkeerruimte uit de stadscentra kan verdwijnen."


Uiteindelijk is het streven van Zwartkruis om stadscentra autoluw te maken, door zich voornamelijk te richten op al bestaande parkeerplaatsen aan de rand van de stad. "We zijn nu begonnen met Amsterdam maar ons streven is om in 2025 honderd steden wereldwijd autoluw te hebben gemaakt", ontvouwt hij zijn ambitie.


Daartoe heeft hij ook de stichting Goed Parkeren opgezet. Een deel van de omzet die Parkyourcar genereert vloeit via deze stichting naar de stad door het financieren van projecten die de leefbaarheid bevorderen, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van extra groenvoorzieningen. Zwartkruis is vol vertrouwen. "In het buitenland hebben vergelijkbare initiatieven hun succes al bewezen."