dinsdag 6 april 2021 / De Financiële Telegraaf / / DFT Duurzaam food Ondernemen startup Telegraaf Verspilling

Print / STARTER VAN DE WEEK

Betaalbaar door lelijke avocado's

HAARLEM – Gezonde bakolie van geperste avocado´s. Soilmates hoopt er een revolutie mee te ontketenen in de keuken. De olie die ondernemers Dave le Roux, Jasmijn Rijcken en Sander Breedveld onlangs op de markt brachten, kan warmer worden gemaakt dan andere plantaardige oliën zonder haar voedingswaarde te verliezen.

 

“Onze Healthy Oil is de enige natuurlijke olie die op hoge temperatuur zijn antioxidanten, vitaminen en omega’s behoudt”, legt Sander Breedveld uit. “Het kan wel tot 270 °C verhit worden zonder voedingsstoffen te verliezen. Ter vergelijking: bij een goede olijfolie ligt die grens op 160 °C.”

 

Het maakt de avocado-olie een gezond alternatief voor gangbare -verzadigde - vetten in de keuken van consumenten. Maar dat is niet alles: Soilmates wil ook de keten veranderen door ‘lelijke avocado’s’ te gebruiken voor hun product.

 

“Avocado-olie wordt doorgaans aangeboden als exclusief product”, stelt Jasmijn Rijcken. “‘Gemaakt van de mooiste avocado’s’ zeggen ze allemaal, terwijl het voor een olie natuurlijk niks uitmaakt hoe de vruchten die worden gebruikt er uitzien. De voedingswaarde van de avocado’s die wij gebruiken is precies hetzelfde, alleen gebruiken wij de exemplaren die niet mooi genoeg zijn voor in de winkel. Hierdoor reduceren we niet alleen een reststroom maar kunnen we ook onze prijs laag houden.” Voor een fles Healthy Oil betalen consumenten ongeveer de helft van de prijs die voor andere avocado-olies wordt gevraagd.

 

Het idee voor Soilmates ontstond bij Dave le Roux; hij komt uit een familie van Afrikaanse avocadokwekers en vestigde zich enkele jaren geleden in Nederland . “Ik ben natuurlijk gek op avocado’s”, lacht hij. “En ik vond het zonde om te zien hoeveel vruchten er afgedankt worden op verschillende plekken in de keten.”

 

Doordat Le Roux de keten van binnenuit kent, weten de ondernemers precies waar ze hun voorraad moeten halen. “De vruchten die we gebruiken komen overal vandaan”, vertelt le Roux. “Afhankelijk van waar op dat moment een overschot is aan lelijke avocado’s. We focussen wel op landen waar het genoeg regent, zoals Equador en Kenia, waardoor er geen extra irrigatie nodig is voor de teelt.”

 

Voor het persen en het bottelen van de olie, zijn de ondernemers een samenwerking aangegaan met een Spaanse olijfolieproducent. “Die machines staan het grootste deel van het jaar stil omdat olijfolie alleen geproduceerd wordt in oktober, november en december”, legt le Roux uit. “En ze bleken makkelijk om te bouwen voor het persen en bottelen van ons product.”

 

Naar dat product refereren de drie oprichters steevast als Healthy Oil, niet als avocado-olie. “We willen wegblijven van de hype die er om avocado’s heen hangt”, legt Rijcken uit. “Met onze olie willen we juist een grote groep consumenten bereiken, ook mensen die zich niet per se aangesproken voelen door de gezondheidstrends op social media. We willen dit product echt neerzetten als een bakolie die ook gezond voor je is, niet als een exclusief product.”

 

De ondernemers hopen dan ook snel de schappen van supermarkten te bereiken met hun product. Voorlopig zijn hun verkoopkanalen nog beperkt tot hun eigen webshop en online supermarkten Picnic en Gorillas, maar de gesprekken met andere retailers zijn in volle gang. “Ik snap eigenlijk niet dat Albert Heijn nog niet gebeld heeft”, lacht Rijcken. “Onze olie maakt gezonder eten eenvoudig bereikbaar. Dat wil toch iedereen?”

 

Naam bedrijf: Soilmates
Wie: Jasmijn Rijcken, Dave le Roux en Sander Breedveld
Wat: Bakolie van afgedankte avocado’s
Waar: Nederland
Startdatum: 01-11-2020
Gedane investering: €240.000
Beoogde jaaromzet: €1.5 miljoen (2022)

Meer informatie: wearesoilmates.nl