dinsdag 22 oktober 2019 / De Financiële Telegraaf / Michel van Bergen / DFT Duurzaam Interieur Ondernemen Startup Tweedehands

Print / STARTER VAN DE WEEK

Tweedehands als rode draad

HAARLEM - De eigenaressen van Madame Garage krijgen steeds duidelijker voor ogen welke kant ze met hun bedrijf op willen. De focus ligt, naast het inrichten van huizen voor de verkoop en verhuur, meer en meer op het maken en verkopen van hun eigen lampen.


Hilda van Hall en Else Schaap (beiden 44) lieten beiden bijna drie jaar geleden hun carrières achter zich om zich te richten op hun gedeelde passie: zoeken naar mooie unieke, vaak tweedehands, spullen. "Toen we besloten samen iets te gaan beginnen was het een logische stap om het dicht bij onszelf te houden en niet langer alleen voor onszelf te jutten maar ook voor anderen", vertelt Van Hall.


Uitruimen
De vriendinnen begonnen met het opruimen en uitruimen van andermans woningen. "Vanuit die positie werden we al vrij snel gevraagd om te helpen inrichten", vertelt Schaap. "En inmiddels is onze aandacht van stylingklussen weer verschoven naar het verhuur- en verkoopklaar maken van woningen. We hebben inmiddels ook een loods met mooie dingen verzameld om daarbij te gebruiken."


Hun liefde voor bijzondere, vaak tweedehands, spullen is de lijn in alles wat het duo de afgelopen jaren heeft gedaan. "Tijdens het op- en uitruimen kwamen we vaak prachtige items tegen die mensen weg wilden doen", vertelt Van Hall. "Wij knapten die dan op en verkochten ze dan weer door of gaven ze een plek in onze stylingprojecten. Wij streven bij al onze inrichtingen naar een goede balans tussen oud en nieuw. Minstens de helft van het interieur moet eerder gebruikt zijn."


Van de items die Schaap en Van Hall opknapten bleken lampen opvallend populair. Zo kwamen ze op het idee voor hun Madame Garage Lampenbar. Schaap: "Klanten kunnen zelf hun schemerlamp samenstellen. Je kunt een vintage of nieuwe voet combineren met een diversiteit aan kappen. We hebben zowel klassieke kappen als kappen met print in het assortiment, van zijde, linnen of fluweel. Als er niets voor je bijzit, kunnen we ook een lampenkap voor je laten maken."


Combineren
Klanten kunnen ook hun eigen lampenvoet of -kap combineren met iets nieuws uit de Lampenbar waarbij ze kunnen kiezen uit de, niet altijd alledaagse, selectie van Madame Garage. "Wij maken het liefst lampen van dingen die geen lamp zijn, zoals vazen, kandelaars, flessen of beelden", vertelt Van Hall die zich inmiddels bekwaamd heeft tot het aanbrengen van fittingen in dergelijke items.


De onderneemsters merken dat er veel potentie in de Lampenbar zit. Van Hall: "Er is veel interesse en niet alleen van particulieren. We hebben net een bestelling verzonden naar boetiekhotel El Fenn in Marrakech." Schaap vult aan: "Het voelt alsof we in een overgangsfase zitten. We zijn klaar om te professionaliseren. Dit voelt als het juiste moment om door te pakken."

 

Naam bedrijf: Madame Garage
Wie: Else Schaap en Hilda van Hall
Wat: Stylingprojecten en Lampenbar
Waar: Haarlem
Officiële startdatum: 16-01-2017
Gedane investering: €25.000
Beoogde jaaromzet: €375.000
Meer informatie: madamegarage.nl