dinsdag 3 december 2019 / De Financiële Telegraaf / / DFT Duurzaam Milieu Ondernemen Startup

Print / HART VOOR DE ZAAK

Stadsbomerij kweekt op andermans grond

ALMERE OOSTERWOLD - Een fruitboomkwekerij op geleende grond. Met dat concept begon Johan Smits twee jaar geleden zijn mobiele kwekerij. "Elk jaar ga ik op zoek naar mensen die een stuk van hun grond willen uitlenen waarop ik mijn bomen kan kweken."


Smits (47) kweekt verschillende soorten biologische fruitbomen en vruchtdragende struiken voor de verkoop. "Om plagen minder kans te geven plant ik alles door elkaar", vertelt hij. "Van appels, peren en kersen tot amandelen en bessen. Deze ecologische manier van planten zorgt er voor dat de grond van het perceel verrijkt wordt in plaats van uitgeput."


Inmiddels hebben zes particulieren grond beschikbaar gesteld aan de Stadsbomerij. De eerste bomen die hij kweekt op geleende grond, zijn na twee jaar geschikt voor de verkoop; de grotere exemplaren hebben vier jaar nodig. Na de verkoop trekt de kweker verder en laat voor de bewoners een paar fruitbomen achter zodat ze hun eigen biologische boomgaard hebben.


De grond die de Stadsbomerij gebruikt, ligt in Oosterwold, een duurzaam woongebied in Flevoland waar particulieren verplicht zijn de helft van de kavels die ze kopen in te richten met stadslandbouw. "Aan mijn concept zijn voor beide partijen geen kosten verbonden. Het is voor iedereen een gunstige situatie: ik heb gratis land tot mijn beschikking en zij hebben gratis onderhoud."


Dit jaar gaan de eerste eigen boompjes in de verkoop. "Hoewel het aanvankelijk mijn plan was om alleen op geleende grond te werken ben ik nu toch op zoek naar een eigen stukje land om te gebruiken als proef- en pluktuin. Zodat nog meer mensen kennis kunnen maken met dit concept."