dinsdag 25 februari 2020 / De Financiële Telegraaf / Aldo Allessie / DFT Duurzaam Ondernemen Recycling Startup

Print / HART VOOR DE ZAAK

Notitieboekjes van kleurplaten en rekentoetsen

HOUTEN - Green Side geeft een andere definitie aan recyclen. De notitieboekjes van het merk worden gemaakt van enkelzijdig geprint papier. "Eén kant is weliswaar bedrukt maar de andere kant is nog goed te gebruiken", is de filosofie van oprichter Léon Polman.


De startup zamelt enkelzijdig geprint papier in en laat het handmatig inbinden op een sociale werkplaats in de buurt. Doordat het gebruikte papier nog geen recycling proces heeft ondergaan, wordt er 37,5 liter water per boekje bespaard.


Het zijn vooral basisscholen die papier inzamelen voor het bedrijf. "Bij bedrijven is het vaak lastiger in verband met eventuele privacygevoelige informatie op de bedrukte kant", aldus Polman (25). "Maar er zijn wel bedrijven die bijvoorbeeld hun oude briefpapier aan ons hebben gedoneerd toen ze overstapten op een andere huisstijl."


De kopij van basisscholen geeft een extra tintje aan het gebruik van de notitieboekjes. "Kleurplaten, rekensommen en andere werkbladen brengen vaak vrolijke herinneringen naar boven. Mensen worden er blij van."


Naast 'duurzaam' en 'sociaal' is 'lokaal' ook een pijler van de startup. "We willen overal in het land kleine kringlopen opzetten. Fietskoeriers halen het papier op, bij een sociale werkplaats in de buurt binden ze de boekjes in waarna ze plaatselijk worden verkocht." Wie online bestelt krijgt notitieboekjes uit de dichtstbijzijnde aangesloten sociale werkplaats.


De jonge ondernemer hoopt anderen te inspireren. Ik geloof dat je de wereld kunt veranderen door er anders naar te kijken; door je dus niet te focussen op de bedrukte kant maar juist het potentieel van de blanco zijde te zien."