dinsdag 11 februari 2014 / De Financiële Telegraaf / Rob de Jong / De Telegraaf DFT Ondernemen Starter van de Week

Print / Starter van de Week

Eigenzinnig kantoor

Wie BounceSpace binnenloopt, wordt begroet door een enthousiaste barista. In de hoek tegenover de koffiecounter is een kapperszaakje ingericht en achterin sleutelt een fietsenmaker aan een nieuwe racefiets. Niet bepaald de traditionele ingang van een kantorenpand, en dat is dan ook precies wat Jorn van Lieshout en Daan Nederlof voor ogen hadden.

 

"Wij willen met BounceSpace een nieuw soort kantoor introduceren", vertelt Van Lieshout enthousiast. "We geloven dat anonieme bedrijfspanden niet meer van deze tijd zijn. Daarom hebben we nu een pand met kantoorruimtes en flexplekken neergezet waar we een community willen creëren, een creatieve plek waar mensen niet alleen werken, maar elkaar ook ontmoeten en er nieuwe samenwerkingen en ideeën ontstaan."


In het pand van 800 m² aan de Amsterdamse Overtoom, waar Bouncespace sinds kort gevestigd is, kunnen ondernemers zich op verschillende manieren vestigen. Voor €95 per maand huren zij al een BounceAround-flexplek aan de grote tafels op de vide boven de levendige entree. Voor €250 zijn er BounceDesks te huur, vaste werkplekken in een grote lichte ruimte, en op de bovenste verdiepingen van het pand zijn aparte ruimtes voor bedrijven: BounceLofts. Meubilair, servicekosten en internet zijn inclusief en huurders kunnen maandelijks opzeggen.

 

BounceSpace biedt niet alleen huurders een nieuwe manier van werken. Ook voor de vastgoedpartijen waarmee ze in zee gaan is hun werkwijze nieuw. "We werken met omzetdeling met de vastgoedeigenaar", vertelt Nederlof. "Daarmee willen we een oplossing bieden voor de leegstand in grote steden. Een kantoorpand verhuren aan één grote partij is tegenwoordig niet meer realistisch. We zoeken ondernemers die dat inzien en openstaan voor iets nieuws."

 

De afspraak die de ondernemers met de vastgoedeigenaar hebben gemaakt is dat ze de eerste paar jaar alleen betalen voor de werkplekken die daadwerkelijk gebruikt worden, voor lege ruimtes betalen zij geen huur. Als een ruimte wel gebruikt wordt, krijgt de vastgoedpartij een deel van de opbrengst. Eenzelfde overeenkomst hebben ze met de leverancier van de tafels en stoelen in het pand; een leeg bureau kost Van Lieshout en Nederlof niets. "Onze leverancier gelooft in een circulaire economie. Deze meubels zouden anders werkeloos in een loods wachten op nieuwe gebruikers."

 

De vastgoedeigenaar en de leverancier hoeven zich echter geen zorgen te maken: BounceSpace is snel aan het volstromen met huurders en een tweede vestiging in Eindhoven opent binnenkort. "We trekken vooral online, technische en creatieve ondernemers, maar er lopen hier ook juristen en fiscalisten rond", duidt Van Lieshout. "Het zijn allemaal mensen die niet in een traditioneel kantoor passen of willen passen. Iedereen hier denkt vooruit. Ze zijn allemaal aan het bouwen. Als je hier rondloopt, merk je niet dat het crisis is."