dinsdag 23 december 2014 / De Financiële Telegraaf / Persbureau van Eijndhoven / De Telegraaf DFT Familiezaken Ondernemen

Print / Familiezaken

Een begrip in de wijde omgeving

Bij de familie Vos thuis gaat het tijdens verjaardagen echt niet alleen over fietsen, verzekert Carlo Vos. “Beslist niet. We kunnen het heel goed loslaten en over andere dingen hebben”, lacht de Brabantse ondernemer. Toch werkt een groot deel van de familie in ‘de zaak’: fietsenspeciaalzaak Vos Tweewielers in Wijk en Aalburg.

 

Carlo en zijn broer Hank namen vorig jaar de zaak over van hun vader Willie, diens broer Hans runt de scepter over de werkplaats. Armanda, de zus van Carlo en Hank, werkt in de winkel, net als neef Juan. Moeder Adriana is officieel geen werknemer van Vos Tweewielers. “Maar ze helpt wel mee. Ze zet koffie en maakt schoon. Nu ik er zo over nadenk is zij misschien wel het allerbelangrijkste in de zaak”, aldus Carlo.

 

Die zaak bestaat inmiddels uit een winkel met een oppervlakte van 1200 vierkante meter, een aanbod van duizend fietsen en een hypermoderne werkplaats. Vos Tweewielers bedient niet alleen de bewoners van Wijk en Aalburg zelf maar is in de wijde omgeving een begrip. Dat begon allemaal in 1962 toen opa Hank een fietsenzaak begon in het nabijgelegen Veen aan de Maasdijk. Vader Willy, die al op zijn twaalfde aan het werk ging bij zijn vader, nam de zaak in 1973 over en verhuisde met de winkel naar de huidige locatie in Wijk en Aalburg.

 

Daar groeiden Carlo en zijn twee broers en drie zussen op tussen de fietsen. Letterlijk. Hun ouderlijk huis bevindt zich namelijk naast de winkel. “Als kind liepen we hier altijd rond”, vertelt de ondernemer. “Toch was het niet vanzelfsprekend dat we allemaal de zaak in gingen. Drie van ons hebben dat dan ook niet gedaan. Het werd niet van ons verwacht. Het liep allemaal heel natuurlijk.“

 

Sinds Carlo en zijn broer Hank de winkel van hun vader overnamen zijn er wel wat kleine dingen veranderd. “Wij nemen natuurlijk wel iets mee als jongere generatie. Het internet zit bijvoorbeeld veel meer in ons bloed. Inmiddels adverteren we daar veel en zijn we goed te vinden online. Ook zijn we meer bezig met groeien, met de zaak nog groter maken. We willen ons nu ook nog meer gaan richten op elektrische fietsen en investeren in een nieuwe werkplaats.” Toch is vader Willie nog steeds onmisbaar in de zaak. “Vader is bekend in de hele regio. Veel klanten komen speciaal voor hem. Dat persoonlijke contact is belangrijk voor onze klanten.”

 

De hele dag omringd zijn door familieleden als je aan het werk bent, heeft volgens Carlo zo zijn voordelen en zijn nadelen. “Je kent elkaar natuurlijk goed en weet wat je aan elkaar hebt. Er gaat geen tijd verloren aan elkaar aftasten of ontzien. In principe kunnen we ook alles tegen elkaar zeggen maar toch is dat niet altijd makkelijk. Soms moet je elkaar confronteren met dingen die minder leuk zijn. Gelukkig heeft dat bij ons nog nooit ruzie veroorzaakt. We kunnen dingen goed loslaten.”

 

Voorlopig loopt alles dus op rolletjes bij familiebedrijf Vos. Of de volgende generatie al staat te trappelen om de zaak over te nemen? “Ik ben pas 31 dus voorlopig gaan Hank en ik nog wel even door”, lacht Carlo. “En mijn dochters zijn pas 1 en 3, dus met hun toekomst zijn we nog niet bezig. Maar ze zijn hier kind aan huis, net als wij vroeger, dus wie weet..”