woensdag 18 september 2019 / De Financiële Telegraaf / René Oudshoorn / DFT Duurzaam Ondernemen Startup

Print / HART VOOR DE ZAAK

CityGard gaat vervuiling tegen

DEN HAAG - Een minituintje dat over een ondergrondse vuilcontainer geplaatst kan worden. Met dat concept willen Henk-Jan Room en Martin van Diggele het plaatsen van afval naast de containers ontmoedigen.


Het tuintje - dat ze CityGard doopten - wordt voor gemeentes op maat gemaakt en inclusief planten geleverd. Als het geplaatst is, kan het met container en al opgetild worden bij het legen van de vuilnisbak. "Alleen voor de jaarlijkse schoonmaak moet het tuintje van de container worden getild, maar dat is zo gebeurd", aldus Room.


De twee ondernemers bedachten het containertuintje vanuit het bedrijf Room for Concepts dat creatieve oplossingen bedenkt voor de openbare ruimte. "Voor de hand liggende oplossingen met bordjes en boetes werken vaak niet en maken een wijk er ook niet mooier op", meent Room. "Met de containertuintjes willen we mensen verleiden met andere ogen naar hun omgeving te kijken. Een plek die op bewoners kil en vies kan overkomen, verandert hierdoor in een aantrekkelijke groene omgeving."


Uit onderzoek blijkt dat de CityGards diverse positieve effecten hebben. "Er wordt niet alleen veel minder afval naast de containers geplaatst, 94% van de omwonenden geeft ook aan de omgeving positiever te ervaren."

 

De tuintjes nodigen uit tot participatie door buurtbewoners te betrekken bij het onderhoud. "En dan is er nog het positieve effect op de biodiversiteit in een stad", voegt Room toe. "We plaatsen bewust planten in de bakken die lekker ruiken - waarmee eventuele nare geurtjes gemaskeerd worden - en die vlinders en bijen aantrekken."