dinsdag 23 september 2014 / De Financiële Telegraaf / Patricia Steur / De Telegraaf DFT Familiezaken Ondernemen

Print / Familiezaken

Van jongs af aan al een goede smaak

Toen ze nog klein waren kwam de vader van Pieteke (38), Julian (37), Suus (34) en Dolph (32) Bode regelmatig thuis van zijn verre reizen met een schat aan juwelen, kleurstenen en diamanten.  "Wij zaten dan in onze pyjamaatjes en mochten de spullen even bewonderen en passen voordat hij ze weer meenam om te verkopen", herinnert Pieteke zich nog levendig.

 

Een goede smaak en oog voor kwaliteit hebben de vier, die nu als vijfde generatie aan het roer staan van het juweliersbedrijf Bodes & Bode, dan ook als vanzelf in hun opvoeding meegekregen. Het familiebedrijf bestaat sinds 1860 en de gelijknamige juwelierszaak aan de Denneweg in Den Haag is al sinds de opening in 1950 een begrip.


Twee jaar geleden opende de familie ook een tweede zaak aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Die uitbreiding is tekenend voor de frisse wind die door het bedrijf heeft gewaaid onder invloed van de jongste generatie en dan vooral onder invloed van Suus. "Onze generatie wil makkelijk draagbare juwelen. Ik kan niet verkopen wat ik zelf niet leuk vind. Onze collectie is verjongd met hedendaagse, gangbare, modieuze juwelen. Trendy en ook hip."


Naast de collectie van exclusieve gouden juwelen met diamanten en kleurstenen doen de meer betaalbare bijous van merken als Hervé van der Straeten en Monies het goed bij een jonger publiek, merken de zussen en daarmee hebben ze een compleet nieuwe klantenkring aangeboord. "Het is ons daardoor ook gelukt om volledig tegen de stroom in, middenin de crisistijd een nieuwe winkel te openen."


Het gaat dus goed met Bodes & Bode. Ook onderling bevalt de samenwerking goed bij de familie Bode. De taakverdeling verloopt natuurlijk. Julian richt zich voornamelijk op de creatieve kant, zoals de website en de uitnodigingen voor evenementen, Dolph en Pieteke houden zich bezig met de administratie en de financiën en Suus richt zich op het organiseren van evenementen en op het onderhouden van het netwerk. Daarnaast staan ze in de winkel en ook de inkoop wisselen ze onderling af.


Er zijn weinig strubbelingen. "Werken met je zussen en broertje is natuurlijk heel vertrouwd. We liggen, mede door de invloed van onze vader, goed met elkaar op een lijn. Ook wat betreft smaak", aldus Pieteke. "Natuurlijk hebben we ook kritiek op elkaar en dat is dan vaak wel even slikken. Maar met familieleden stap je daar toch makkelijker overheen dan met andere collega's."


Ook hun vader kijkt met genoegen naar de manier waarop zijn kinderen de zaak runnen. "Het roer is tijdig omgegaan. Toen de kinderen besloten om in de zaak te komen werken, heb ik gelijk het heft uit handen gegeven. Ik help ze nu stilletjes op de achtergrond. Ik ben enorm trots op wat ze nu presteren. De zaak heeft sinds de jaren zestig niet meer zo goed gedraaid", aldus Dolph sr. "Hij is niet meer weg te slaan uit de zaak op de Denneweg", lachen zijn kinderen. "Hij vindt het hier veel te gezellig."