donderdag 29 november 2018 / De Financiële Telegraaf / Richard Mouw / DFT duurzaam ondernemen ondernemer startup Telegraaf

Print / SOCIALE ZAKEN

Tandenborstels met een verhaal

AMSTERDAM - Een tandenborstel van bamboe. Met dat duurzame alternatief voor het alomtegenwoordige plastic exemplaar probeert ondernemer Roger Nefkens zijn steentje bij te dragen aan een betere wereld.


Nefkens verkoopt de duurzame tandenborstels via zijn platform The Bamboo Brush Society. Ze zijn per stuk verkrijgbaar maar je kunt ook een abonnement afsluiten. "Dan krijg je elke twee of drie maanden een nieuwe opgestuurd", vertelt hij. "Mensen blijken hun tandenborstel namelijk vaak veel langer te gebruiken dan de drie maanden die tandartsen voorschrijven. Ons abonnement is een vrolijke reminder."

 

De ondernemer kwam op het idee tijdens een reis door Azië, waar hij op een afgelegen Indonesisch eilandje schrok van de hoeveelheid plastic afval op het strand. "Het was een schitterende plek maar het lag er werkelijk vol met plastic dat grotendeels vanuit zee aanspoelde", vertelt hij. "Ik had natuurlijk al wel gehoord van het plasticprobleem, maar nu ging het pas echt voor me leven." Bij thuiskomst lanceerde Nefkens al snel zijn online platform.

 

De bamboe die Nefkens gebruikt voor zijn producten komt uit de natuur. "Bamboe groeit ontzettend snel", legt Nefkens uit. "Helaas zijn de haartjes van onze borstels wel van plastic omdat er nog geen kwalitatief alternatief voor is, maar onze tandenborstels zijn voor 96% biologisch afbreekbaar."


Inmiddels verkoopt de ondernemer niet alleen tandenborstels maar ook andere producten van bamboe, zoals een tandenborstelhouder en wattenstaafjes. "Het gaat me er niet om zoveel mogelijk producten te verkopen; het gaat me om het verhaal en dat vertel ik via dit product."