dinsdag 5 januari 2016 / De Financiële Telegraaf / Ronald Bakker / De Telegraaf DFT Familiebedrijf Ondernemen Starter

Print / FAMILIEZAKEN

Stoofpotjes net zoals thuis

Hoe Steve’s Stove begonnen is? „Met studerende dochters die in het weekeinde thuiskwamen en heel graag Boeuf Bourguignon wilden eten in plaats van de snelle studenthap die ze zelf in Amsterdam maakten”, lacht Julia van Boven (24).

 

Haar vader Steven van Boven (57) en zijn goede vriend Mart van Rooden (64), die al een tijd met het idee speelden om eens een keer samen een bedrijf op te zetten, roken een kans en het idee voor een traiteur gespecialiseerd in stoofmaaltijden was geboren.

 

Dat was afgelopen voorjaar en inmiddels zijn er sinds september drie vestigingen van Steve’s Stove geopend in de hoofdstad: eentje in Amsterdam-Oost, een in West en een in Zuid. Die snelle expansiedrift heeft meerdere redenen leggen dochter Julia en vader Steven uit: “We hebben geïnvesteerd in een centrale keuken waar de stoofpotjes bereid worden door onze eigen kok Tim Groenendijk en dat loont niet als je begint met maar één winkel. Maar mensen gaan ook niet zo snel naar een andere buurt om eten af te halen en het is goed voor onze naamsbekendheid om op verschillende plekken in de stad te zitten.”


Een vliegende start dus voor het nieuwe familiebedrijf dat naast Steven, Julia en Marten ook nog bestaat uit Stevens middelste dochter Colette van Boven (21) en Martens dochter Lisa van Rooden (24). In de dagelijkse gang van zaken komt het er op neer dat de vaders het bedrijf zijn gestart en vooral een adviserende rol hebben maar dat de dochters het bedrijf runnen. Julia is daar fulltime mee bezig en heeft de dagelijkse leiding op zich genomen, Colette werkt een paar dagen per week in de verschillende vestigingen en bemoeit zich met het personeel; Lisa is verantwoordelijk voor de administratie. Beide meisjes studeren er nog naast.


Julia vertelt dat het samenwerken soepel verloopt. “We zijn oude buren en kennen elkaar al ons hele leven.”, legt ze uit. “Ik kan niet alleen alles tegen mijn vader zeggen maar ook tegen Mart. Dat gaat heel goed. “ De kersverse ondernemers hebben ‘de hele dag door’ contact met elkaar. “We bellen, we mailen, we appen. Het ging het afgelopen jaar eigenlijk continu over de winkels.”, bekennen ze. Dat is volgens Julia dan ook het enige nadeel aan het samen ondernemen. “Ik vind het soms zielig voor mijn moeder”, lacht ze. “Zij is vreemdelingenrechter en toen ik nog filosofie studeerde hadden we het vaak over mensenrechten en dat soort zaken. Nu plannen we soms bewust een ‘stoofvrije avond’ in, want anders gaat het alleen nog maar over Steve’s Stove bij ons thuis.”