donderdag 5 september 2019 / De Financiële Telegraaf / Jeannette Huisman / Concept Creatief DFT Ondernemen Studio Telegraaf

Print / OP DE WERKVLOER

Ruimte voor creativiteit

AMSTERDAM - Een ruimte in de stad die je voor een dagdeel of langere periode kunt huren voor creatieve projecten. Dat is kortgezegd het concept van Studio Sarphaat en Studio Spijkerkade. "We hebben een aanvraag gehad waarbij de klant alle muren knalroze wilde verven. Als ze de muren daarna weer wit maken, heb ik daar geen probleem mee", zegt eigenaar Jeannette Huisman.


De ruimtes zijn multifunctioneel en kunnen voor van alles gebruikt worden. "Er worden niet alleen fotoshoots gehouden maar ook exposities, lezingen, cursusavonden en sample sales. De ene dag is het een pop-upwinkel en de volgende dag leren aanstaande bruidsparen er hun openingsdans", vertelt Huisman.

Die veelzijdigheid is volgens de onderneemster de sterke kant van het concept. "Wij bieden de basis: een ruimte waar mensen zich thuis voelen, en verder mogen onze klanten hun creativiteit de vrije loop laten." En dat bedoelt ze, gezien de roze muren, letterlijk.


Huisman kwam op het idee voor het studioconcept tijdens haar zoektocht naar een ruimte voor haar eigen creatieve projecten. Vier jaar geleden liep ze tegen een leegstaand huurpand in haar straat aan. Ze begon er Studio Sarphaat, dat twee jaar later een zusje kreeg: Studio Spijkerkade.


Het studioconcept past goed bij de huidige tijdsgeest waarin mensen maar ook bedrijven niet meer 'vast' willen zitten aan een werkruimte of winkel. "Online merken kunnen bij ons voor een weekje een fysieke winkel openen; iets wat rond de feestdagen heel populair is. En modemerken hebben vaak geen permanente showroom meer en huren dan eens in de zoveel tijd een studio daarvoor af."


De dagelijkse gang van zaken heeft de onderneemster sinds kort uitbesteed aan een studio manager; Paula Papa. "Zij doet alle aanvragen en boekingen, ontvangt mensen en maakt ze wegwijs in de studio. Zo heb ik meer tijd om me te richten op de creatieve kant en de groei van de studio's én voor mijn werk als fotograaf en voor mijn gezin", vertelt Huisman.


De studio's bevinden zich allebei in een andere wijk van de hoofdstad - de ene in de drukke centrale buurt De Pijp en de andere in het opkomende Amsterdam-Noord - trekken beide plekken andere gebruikers aan. "Studio Sarphaat wordt vaak gehuurd voor events waar het fijn is om een aanloop te hebben zoals sales en exposities. Studio Spijkerkade is groter, industriëler en makkelijker bereikbaar met de auto en daardoor populair voor shoots."


Het gaat met beide studio's zo goed dat Huisman op zoek is naar een derde locatie in de hoofdstad. "Waar en wat dat precies wordt, weet ik nog niet. Ik laat me graag leiden door wat er op mijn pad komt. Uiteindelijk is het pand waar we terechtkomen leidend in wat we er neer kunnen zetten. Zo zou ik ooit graag werkplekken en studioruimten willen combineren, maar daar moet een pand zich wel voor lenen."