donderdag 18 mei 2017 / De Financiële Telegraaf / Jorn Prinsen / DFT Duurzaam Ondernemen Social enterprise Sociale Zaken Startup Telegraaf

Print / SOCIALE ZAKEN

Plastic afval als grondstof

Skateboards gemaakt van plastic doppen. Daarmee wil Wasteboards consumenten, en dan vooral jongeren, laten zien dat afval geen eindproduct hoeft te zijn. "Die doppen zijn voor ons geen afval maar een grondstof", zegt Jonathan Morrison, Head Bakery van de Amsterdamse startup.

 

Het avontuur van Wasteboards begon tijdens het Amsterdam Dance Event in 2015, waar voor het eerst doppen van PET-flessen werden ingezameld om skateboards van te maken. Sindsdien werden meerdere muziekfestivals aangedaan met de mobiele bakery van het merk, containers omgebouwd tot een werkplaats waar de boards ter plekke worden vervaardigd.


Inmiddels is er ook een vaste werkplaats in Diemen waar skateboards worden gemaakt, zowel voor de (wisselende) eigen collectie van het merk als op verzoek. "We kunnen ook boards maken met logo's of bepaalde kleurstellingen waardoor onze producten ook populair zijn bij zakelijke klanten", vertelt Morrison die het brein is achter het productieproces van de skateboards.

 

"We zijn misschien wel een jaar bezig geweest om de juiste techniek te vinden", deelt hij. "Niemand heeft dit eerder gedaan, dus we hebben echt alles zelf moeten uitvinden. En we zijn nog steeds in ontwikkeling. Deze zomer lanceren we bijvoorbeeld een tweede model waar we niet alleen de milieubewuste consument mee hopen aan te spreken, maar ook hardcore skaters. We willen uiteindelijk in alle goede skateshops komen te liggen, niet alleen vanwege ons verhaal, ook vanwege de kwaliteit."


Toch zal 'dat verhaal' altijd de basis van het merk blijven is de overtuiging van zowel Morrison als oprichters Rogier Heijning, Marius Smit en Aernout Zappey. "Ons product maakt het afvalprobleem heel tastbaar en laat ook meteen een oplossing zien. We willen mensen over de hele wereld laten zien dat je van plastic afval mooie producten kunt maken. We willen dan ook in de nabije toekomst met onze bakeries de wereld over, naar de plekken waar het afvalprobleem het grootst is. Skateboards maken in de favela's van Rio de Janeiro of op het strand van Bali. Dat zou echt te gek zijn."