Tuesday 10 December 2019 / De Financiële Telegraaf / Rias Immink / DFT Ondernemen Reizen Startup

Print / STARTER VAN DE WEEK

Op wereldreis in jacht op wielen

DEN BOSCH - Aan de buitenkant is weinig bijzonders te zien aan de oude 4x4 legertrucks en brandweerwagens die in de loods van Epic Expedition Vehicles staan. Afgezien van de stoere uitstraling. Van binnen zijn de wagens één en al luxe. "Alles wat jij thuis ook hebt, zit erin", vertelt oprichter Bram van Hoek.


De bekende term 'huisje op wielen' vindt Van Hoek (39) dan ook niet de goede benaming voor zijn voertuigen. "Wat wij bouwen zijn jachten op wielen. Wat de klant ook wenst; wij kunnen het maken. Van douche en wc tot koelkast tot vloerverwarming, ledverlichting, zonnepanelen en een inductiekookplaat."


De ondernemer reisde zelf met een 'lekkende Randrover 110' de wereld over. "Dat was een geweldige ervaring maar ik keek jaloers naar de expeditie trucks die me soms inhaalden." Al in het vliegtuig terug naar Nederland besloot hij daarom zo'n 4x4 camper voor zichzelf te bouwen en inmiddels doet hij dat ook voor anderen.


Legervoertuig
Expeditie trucks zijn voertuigen met minimaal een 4x4 aandrijving die worden omgebouwd tot camper. "Meestal worden daar oude politie-, brandweer- of legervoertuigen voor gebruikt omdat die vaak goed onderhouden zijn en weinig kilometers op de teller hebben", vertelt Van Hoek. "We verlengen het chassis, korten desgewenst de cabine in, halen de achterkant eraf en bouwen daar een volledige huisje voor terug."


"We streven luxe na", aldus de ondernemer. En dat is niet overbodig als je een lange reis gaat maken, heeft hij zelf ervaren. "Stel je rijdt van Nederland naar Vladivostok. Dat is best heftig en zwaar. Dan is ons voertuig echt jouw veilige plek waar je je kunt terugtrekken en je thuis voelt. Ons motto is dan ook: home is where you park it. Dat is misschien wat cliché maar het dekt wel de lading."


Babyboomers
Het bedrijf richt zich op 'mensen met geld. "Dat gaat bijvoorbeeld om jonge ondernemers die hun zaak verkocht hebben en voordat ze de volgende stap gaan maken een onvergetelijke trip willen maken met hun gezin. Ook hebben we babyboomers als klant die hun huis goed hebben kunnen verkopen en waarvan de kinderen inmiddels het huis uit zijn."


Maar met een zak geld en een droom ben je er nog niet. Het bouwproces neemt gemiddeld vijf tot negen maanden in beslag. "De duur ligt aan de wensen en de eigen inbreng van de klant. Soms hebben mensen zelf al een voertuig en doen ze een deel van de ombouw zelf, maar we kunnen ook voor klanten op zoek gaan naar een geschikte truck en het hele proces uit handen nemen", zegt hij. "Wij begeleiden klanten in de mate dat ze dat zelf wensen."


Het bouwen doet de ervaringsdeskundige met een team van zzp'ers in een loods bij Den Bosch. Voor Van Hoek is het 'een jeugddroom' dat hij nu op deze manier zijn geld kan verdienen. "Als tiener bouwde ik samen met vriendjes ooit een oude grasmaaier om zodat we ermee door het dorp konden crossen", lacht hij. "Na een lange werkdag blijf ik ook vaak nog even hangen om aan mijn eigen auto te sleutelen. Dit is echt wie ik ben."