donderdag 6 juni 2019 / De Financiële Telegraaf / Amaury Miller / DFT duurzaam eenmanszaak natuurlijk Ondernemen Telegraaf

Print / HART VOOR DE ZAAK

Natuurlijk kleuren zonder geklieder

AMSTERDAM - Kapster Dianne te Mebel is gespecialiseerd in natuurlijk haar kleuren. Ze doet dat al negentien jaar in haar eigen salon aan de Amsterdamse Amstel. Ze heeft echter ook een product ontwikkeld waarmee vrouwen het makkelijk thuis zelf kunnen doen: Henna Brownies.


De Henna Brownies zijn compacte blokken waar je de henna die je wilt gebruiken van af kunt raspen. Als je dit vervolgens mengt met heet water krijg je een pasta waarmee het haar eenvoudig gekleurd kan worden. "Geen gedoe meer met chemische troep of geklieder met hennapoeder", aldus de onderneemster. "De brownies zijn heel gemakkelijk in gebruik en je kunt ook verschillende kleuren mengen zodat je jouw perfecte kleur krijgt."


Doordat Te Mebel niet alleen henna, dat een roodbruine tint heeft, gebruikt maar ook andere natuurlijke kleurstoffen is het kleurenpalet van haar product groot. "Bijna alle planten, bloemen, vruchten, wortels en bessen geven kleur af", legt ze uit. "Kardemom geeft bijvoorbeeld een kaneelbruine kleur, met het hart van de goudsbloem wordt goudblond gemaakt en asblond wordt verkregen met de bast en bladeren van de berkenboom."


Alle ingrediënten die Te Mebel gebruikt zijn natuurlijk en fairtrade. "Hierdoor is het niet alleen goed voor je haar en huid maar ook niet schadelijk voor het milieu", somt ze enkele voordelen op. "En het is een duurzaam product want er is geen verpakkingsmateriaal voor nodig, de blokken zelf kun je eindeloos bewaren en als je eventueel pasta overhebt kun je deze afgedekt in de vriezer zetten tot een volgende kleuring."


De onderneemster maakt de brownies zelf. "Dat was vooral heel veel uitproberen, fouten maken en deze herstellen." Daar is doorzettingsvermogen voor nodig maar Te Mebel genoot ook van het proces. "Ik ben altijd al een creatief en handig persoon geweest en vind het heerlijk om dingen uit te proberen en dat er dan uiteindelijk zo'n prachtig product uitkomt."


Het uiterlijk en de naam van het product zorgt wel eens voor verwarring, vertelt de onderneemster. "Er komen regelmatig toeristen mijn salon binnen die denken dat het echte brownies zijn die ze kunnen eten", lacht ze.