dinsdag 13 december 2016 / De Financiële Telegraaf / Rias Immink / DFT Familiebedrijf Ondernemen Telegraaf

Print / FAMILIEZAKEN

Meer dan een viskraam

Aard en Peter Langewerf verkopen vis. En dat doen de eeneiige tweelingbroers (23) met overgave. Met hun viswagen zijn De Visbroeders vijf dagen per week op markten te vinden in de provincies Utrecht en Gelderland en het is er altijd druk.

 

Kwaliteit staat bovenaan bij de broers. „We hebben elke dag verse handel en verversen dagelijks onze olie.” Maar de ondernemers onderscheiden zich niet alleen door hun producten, ze trekken ook de aandacht met wat ze zelf het tweeling-effect noemen.

 

„We vinden het leuk om mensen te vermaken”, legt Peter uit. „Zo maken we regelmatig vlogs, die door veel mensen worden bekeken, en hebben we begin november onze eigen carnavalshit gelanceerd ’Begin de dag met een visje’.” De video met het nummer heeft binnen een maand al meer dan 108 duizend views op YouTube.

 

Klanten kunnen die extra’s wel waarderen, vertellen de broers. „Mensen vinden het leuk. We krijgen heel veel reacties. Er zijn zelfs mensen die omrijden om bij ons vis te kopen”, aldus Peter. „Dat is wat we willen: klein blijven maar uniek zijn.”

 

Aard vult aan: „We hebben niet als doel om allemaal winkels te openen. Als we dat doen is het tweeling-effect ook weg. We hebben sinds september een prachtige nieuwe wagen en dat is voorlopig genoeg uitbreiding wat ons betreft.”

 

Het visvak is de broers niet met de paplepel ingegoten. Ze leerden de kneepjes bij de palingrokerij waar ze vanaf hun elfde een bijbaantje hadden. Toch wisten ze al vroeg dat ze een eigen zaak wilden beginnen. „Wij hebben heel veel liefde voor dit vak.”

 

Dat ze op hun negentiende van hun eigen geld hun eerste viswagen kochten kwam echter voor velen als een verrassing. „Wij zijn dyslectisch en kwamen daarom al jong op een school voor moeilijk lerende kinderen terecht, men dacht dat wij dom waren”, vertelt Aard. „Maar wij hebben nooit onze droom opgegeven om een eigen zaak te beginnen en hopen daarmee een voorbeeld te zijn voor alle moeilijk lerende kinderen in Nederland. Onze boodschap is: als je iets wilt, ga er dan voor.”

 

De broers genieten elke dag van hun eigen zaak. Ze zijn elkaar ook nooit zat. „We worden nooit moe van elkaar”, zegt Peter. „Aard is rechts en ik ben links. We zijn twee lichamen met één gedachte.”