dinsdag 13 oktober 2020 / De Financiële Telegraaf / Robert Hoetink / DFT Duurzaam Milieu Ondernemen Startup

Print / HART VOOR DE ZAAK

Havermelk uit de koffiemachine

HENGELO - In de horeca kun je steeds vaker kiezen voor plantaardige melk bij je cappuccino of koffie verkeerd. Wie koffie haalt uit een koffieapparaat, had tot voor kort alleen de keuze uit koemelk. Astrid van Santen vond dat daar verandering in moest komen.


Van Santen, zelf veganist, kwam twee jaar geleden op het idee van Natulatte, havermelk in poedervorm, toen ze in de koffiehoek stond van het bedrijf waar ze destijds werkte. Inmiddels heeft ze een producent gevonden, zijn de eerste samenwerkingen met koffiedistributeurs getekend en staat de start-up aan de vooravond van de eerste grote productieorder.


"Ik wist helemaal niets van poedermelk of de koffiemarkt toen ik hier aan begon", lacht de onderneemster. "Mijn eerste stap was letterlijk door mijn contactenlijst op LinkedIn gaan en kijken wie er werkzaam was in de industrie of daar contacten had. En die mensen ben ik toen gewoon gaan bellen."


Receptuur
Na 'heel veel omzwervingen' kwam Van Santen bij haar huidige producent terecht, een grote speler in de markt van de melkpoeders. "Met hen heb ik de receptuur verder ontwikkeld. Ik heb inmiddels geleerd dat je - vooral als startende onderneming - geen impact kunt maken zonder concessies te doen."


Zo bevat de chocolademelk van Natulatte toch een beetje suiker en was er geen ontkomen aan een enkel e-nummer. "Een formule zonder is nog niet haalbaar, omdat de machines dan geen goed product uitgeven", legt ze uit. "Ik heb daarom besloten om me voorlopig te focussen op mijn belangrijkste doelstelling: een veganistisch product ontwikkelen. En dat is gelukt."