donderdag 3 januari 2019 / De Financiële Telegraaf / Makus / DFT duurzaam ondernemen ondernemer startup Telegraaf

Print / SOCIALE ZAKEN

Gasvrij koken, maar dan niet saai

AMSTERDAM - Waarom zijn inductiefornuizen eigenlijk altijd gemaakt van zwart glas? Die vraag leidde Merel Philippart, op dat moment nog werkzaam bij het duurzame transitiebureau Squarewise, uiteindelijk tot de oprichting van haar eigen bedrijf Makus, waarmee ze inductieplaten met unieke prints en kleuren ontwikkelt.


"Uiteindelijk moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij worden. Dat betekent dat er in meer dan 6 miljoen woningen een inductiekookplaat zal komen", stelt de onderneemster. "Ik geloof dat die transitie makkelijker zal gaan als er aantrekkelijke alternatieven komen voor de eeuwige zwarte plaat."


Philippart wil naar eigen zeggen 'duurzaamheid decoreren'. "Wat me opviel bij de discussies over duurzame energievoorziening was dat het alleen maar over technische zaken gaat", zegt ze. "Maar het allerbelangrijkste is dat je mensen meekrijgt en het gros koopt een product omdat het mooi is. Kijk maar naar de Tesla; daar is duurzaamheid bijzaak."


De afgelopen maanden deed Philippart onderzoek naar de mogelijkheden van het kleuren van inductieplaten. Ze vond een producent in Duitsland, een co-founder (Jeroen Wilms), won de ASN Bank Wereldprijs, en is in gesprek met keukenfabrikanten en afnemers.


Vóór de zomer van 2019 moeten de eerste platen in productie zijn. Uiteindelijk hoopt Philippart de design inductiefornuizen goed in de markt neer te zetten en dan zelf weer verder te gaan met de ontwikkeling van andere producten. "Ik heb nog ontzettend veel ideeën voor andere aantrekkelijke duurzame producten."