dinsdag 29 september 2020 / De Financiële Telegraaf / Rick Keus / DFT Duurzaam Food Ondernemen Reststromen

Print / HART VOOR DE ZAAK

Falafel-balletjes van groente- en tuinafval

ROTTERDAM - Falafel gemaakt van groente-reststromen. Met dat concept willen Ayuk Bakia (28) en Scifo Minnaard (24) laten zien dat duurzame keuzes niet ten koste hoeven te gaan van smaak en kwaliteit.


"Onze 'falafval'-balletjes zijn zóveel lekkerder dan wat je vaak terugvindt in maaltijdsalades in de supermarkt", meent Bakia. De jonge ondernemers geven de groente- en fruitpulp die overblijft na het persen van sappen een tweede leven. Na wat experimenteren in hun eigen keuken werd Falafval opgericht.


Ze benaderden, met succes, Sajoer - een sapbar met twee vestigingen in Rotterdam. "In het begin ging er nog wel eens wat mis", lacht Bakia. "De eerste keer kregen we van Sajoer bijvoorbeeld een zak waarin niet alleen pulp zat maar ook de plastic handschoentjes van de medewerkers."


Dat was zo'n anderhalf jaar geleden. Inmiddels is de productie geprofessionaliseerd. Het werken met reststromen was in de opbouwfase niet altijd makkelijk. "We liepen tegen heel wat uitdagingen aan", vertelt Bakia. "Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit mogen namelijk niet alle reststromen gebruikt worden in een nieuw product."


Om die regels te omzeilen besloot Falafval onder meer om een productiekeuken met vaste leverancier Sajoer te delen. "We kunnen de pulp daar meteen opvangen in speciale bakken en direct koelen", legt de onderneemster uit. "En we betalen onze leveranciers voor hun pulp waardoor we de kwalificatie 'afval' ontwijken."


Inmiddels is tv-kok en horecaondernemer Perry de Man als partner aangesloten en werkt de start-up ook aan falafel van andere reststromen, zoals stukjes ui en paprika.