dinsdag 26 januari 2021 / De Financiële Telegraaf / Roel Dijkstra-Vlaardingen - Foto Dennis Wisse / DFT Escaperoom Games Ondernemen Startup Telegraaf

Print / STARTER VAN DE WEEK

Escaperoom van plek bevrijd

MAASSLUIS - Een kruising tussen een escaperoom en een videogame. Zo kun je volgens ondernemer Gerben van Leeuwen de X-Cube het beste beschrijven. Samen met zakenpartner Martin van der Meer bedacht hij het concept. Het eerste exemplaar staat sinds begin december in de foyer van Theater Koningshof in Maassluis.


"Escaperooms zijn leuk", meent de ondernemer. "Maar er zitten voor ondernemers ook nadelen aan. Klanten komen meestal niet terug nadat ze het spel een keer gespeeld hebben. Daarnaast heb je als ondernemer veel ruimte nodig voor de kamers waar het gespeeld wordt. En er moet altijd personeel aanwezig zijn om bezoekers te helpen als ze vast zitten in het spel en om de aanwijzingen en attributen op hun plek te zetten voor de volgende spelers."


Beeldscherm
De 'schaalbare escaperoom' van Van Leeuwen en Van der Meer heeft deze nadelen niet. "Het is een kubus die overal geplaatst kan worden, bijvoorbeeld bij hotels, restaurants, bioscopen of vakantieparken. In de ruimte van 16 vierkante meter met een gigantisch beeldscherm kun je met twee tot zes personen een levensecht interactief spel doen. Omdat de games automatisch worden aangestuurd via het scherm is er geen personeel nodig om het spel te begeleiden of te resetten."


Samen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van escaperooms, bedachten de ondernemers voor de lancering een interactieve beleving waarbij deelnemers 'meesterspion' kunnen worden. "Maar we hebben al heel veel andere ideeën voor belevingen waarbij spelers bijvoorbeeld moeten ontsnappen uit een onderzeeër of een kluis moeten kraken", vertelt Van Leeuwen. "Onderdeel van ons concept is dat de X-Cubes heel makkelijk omgebouwd kunnen worden voor een nieuw spel met een eigen look & feel. Zo zorg je dat mensen terugkomen om een nieuwe beleving te spelen."


Het duo wil met hun concept andere ondernemers bedienen die hun gasten iets extra's willen bieden. "Het is een unieke manier om je al bestaande gasten langer te laten blijven en we denken dat onze partners er ook extra publiek mee kunnen trekken. Theater Koningshof bijvoorbeeld merkte dat er jonger publiek op af kwam dan normaal gesproken naar het theater", vertelt Van Leeuwen. "Wij zetten de kubus neer en zorgen voor het boekingssysteem; de opbrengsten delen we."


De X-Cube in Theater Koningshof heeft beiden partijen nog niet heel veel opgeleverd. Twee weken nadat de box werd neergezet in het theatercomplex, ging ons land in lockdown. De ondernemers laten zich echter niet uit het veld slaan door de coronacrisis. "Het geeft ons ook de ruimte om rustig op te bouwen. We hebben nu alle tijd om geïnteresseerde partijen de escaperoom in Maassluis te laten zien en zijn volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe games. Als alles uiteindelijk weer opengaat, zijn we er helemaal klaar voor om dit concept uit te rollen. Uiteindelijk willen we in elke stad in ons land minstens één X-Cube plaatsen en ook het buitenland lonkt."