donderdag 13 februari 2020 / De Financiële Telegraaf / Serge Ligtenberg / DFT Duurzaam Milieuvriendelijk Ondernemen Reststromen Startup

Print / HART VOOR DE ZAAK

Eetbare confetti maakt feestje van afval

DEN HAAG - Confetti. Het maakt bijna iedereen vrolijk, maar de snippertjes van plastic of papier zijn kleine milieuvervuilers. Ida van Esch van Candy Converters bedacht een biologisch afbreekbaar alternatief dat eetbaar is én circulair.


De reststromen waar Van Esch de confetti van maakt komen van een Nederlandse fabrikant van eetbaar papier. "Zij maken bijvoorbeeld het ondergrondje voor kokosmakronen en nougat repen, evenals de eetbare merkjes op brood."


De onderneemster kwam op het idee toen ze een kalender van eetbaar papier wilde maken. "Daar kwam zoveel snijafval bij kijken dat ik ging nadenken wat ik met die reststromen zou kunnen doen. Ik was in eerste instantie vooral met het eetbare aspect bezig maar toen ik dacht aan de biologische afbreekbare kant van het verhaal besefte ik pas de daadwerkelijke waarde van confetti van dit materiaal."


Van Esch, die de confetti op dit moment nog allemaal zelf maakt in haar atelier - "ik hier heb inmiddels een industriële shredder en enkele kleinere varianten staan" - verkoopt de snippers van aardappelzetmeel in grote en kleine verpakkingen via haar webshop.


De vraag neemt snel toe en dat brengt dilemma's mee. "Het zou kunnen dat de vraag op een gegeven moment zo groot wordt dat er niet genoeg reststromen zijn om de confetti te maken. Maar zover is het nog lang niet. Vooralsnog ben ik vooral benieuwd of het me gaat lukken om dit concept rendabel te maken. Op dit moment vloeit alles wat ik verdien, ook met andere projecten, nog terug in de confetti." Die investering is het de onderneemster echter allemaal waard. "Van afval een feestje maken, beter wordt het niet."