woensdag 12 september 2018 / De Financiële Telegraaf / Rias Immink / DFT medisch Ondernemen ondernemer startup Telegraaf

Print / MKB Innovatie Top 100

Doorgelicht zonder afspraak

BREDA - Wie in het ziekenhuis röntgenfoto's of een hartfilmpje wil laten maken, moet vaak wachten op een afspraak en vervolgens weer wachten op de uitslag. Dat kan anders, vonden ondernemer Erik Schoones en radioloog Gijs Keeren.


Samen met Sander Bodowitz, eveneens radioloog, richtten zij De Röntgendokters op: een kliniek waar patiënten met een verwijzing van de huisarts terecht kunnen voor röntgenfoto's, echo's, botdichtheidsmetingen, ECG en bloedafnames. Zonder afspraak. De eerste kliniek opende vorig jaar in Breda en inmiddels staan er meerdere klinieken elders in het land op de planning, waaronder in Amsterdam.


"Niemand houdt van wachten", stelt Schoones. "En al helemaal niet als het gaat over je gezondheid. Als je het vermoeden hebt dat er iets aan de hand is, wil je meteen weten waar je aan toe bent." Bij De Röntgendokters kunnen patiënten dan ook niet alleen zonder afspraak binnenlopen, ze krijgen ook meteen de uitslag van het onderzoek.


Radiologen van de kliniek bespreken de uitslag van het onderzoek met patiënten en sturen dit ook door naar het informatiesysteem van de huisarts. Dat directe contact tussen radioloog en patiënt is één van de onderscheidende kenmerken van de kliniek. "In ziekenhuizen is er voor radiologen veelal weinig of zelfs geen tijd om een uitslag met de patiënt te bespreken", legt Schoones uit. "We merken dat niet alleen patiënten het directe contact met de radioloog waarderen. Ook artsen ervaren het als heel positief."


Mocht er iets ernstigs met de patiënt aan de hand zijn, dan verwijzen de artsen van de kliniek, na overleg met patiënt en huisarts, direct door naar het ziekenhuis. "De artsen die bij ons werken zijn bijna allemaal radiologen die een groot deel van hun werkende leven al achter de rug hebben; zij hebben een goed netwerk binnen de medische wereld. Op het moment dat er moet worden doorverwezen naar een specialist, werkt onze kliniek net als een afdeling van het plaatselijke ziekenhuis; daar verwijzen interne radiologen ook door naar andere afdelingen als een onderzoek iets afwijkends laat zien."


Het specialisme van de kliniek zorgt voor nóg een voordeel van het concept. "Doordat we ons focussen kunnen we efficiënt werken", schetst Schoones. "En we kunnen daarom een lager tarief rekenen waardoor er minder eigen risico bij de patiënt in rekening wordt gebracht."


In Breda heeft het concept zich inmiddels bewezen. "In het begin waren huisartsen nog terughoudend met het doorverwijzen van hun patiënten. Inmiddels hebben we laten zien een betrouwbare en vernieuwende partij binnen de zorg te zijn", aldus Schoones. "Al 60% van de huisartsen in deze omgeving verwijst naar ons door. Een enorme winst vergeleken met vorig jaar."


Tijd dus voor een verdere uitrol. "We zijn bezig met verschillende nieuwe locaties, maar gaan niet over één nacht ijs. We vinden een centraal gelegen locatie belangrijk, zodat mensen makkelijk binnen kunnen stappen en we besteden veel aandacht aan het opbouwen van een lokaal netwerk onder huisartsen en ziekenhuizen. Ons uiteindelijke doel is om een landelijke keten te worden, maar we bouwen het langzaam op."