donderdag 27 juni 2019 / De Financiële Telegraaf / Rias Immink / DFT Ondernemen Telegraaf

Print / HART VOOR DE ZAAK

Bureaustoel speciaal gemaakt voor vrouwen

HERPEN - "Hoewel er veel aandacht voor is dat langdurig zitten slecht voor je is, wordt er te weinig gekeken naar hóe we zitten", meent Roelof Wobben. Zijn bedrijf BeterZitten is gespecialiseerd in ergonomische bureaustoelen en heeft een stoel speciaal voor vrouwen ontwikkeld.


Het idee voor de 'Nuance' ontstond vanuit de markt. "Ik kom als specialist in kantoorergonomie veel mensen met pijnklachten tegen en het viel me op dat het vaak vrouwen van rond de veertig zijn", vertelt Wobben. "Het lichaam van vrouwen en mannen zit heel anders in elkaar, eigenlijk is het absurd dat ze dezelfde soort bureaustoel gebruiken."


Vrouwen zitten volgens de ondernemer vaak op het puntje van hun stoel te werken en de armsteunen bij de meeste bureaustoelen zijn te breed voor de gemiddelde vrouw waardoor zij deze niet gebruikt. "De Nuance biedt dan ook onder meer smallere armsteunen, extra steun in de onderrug en is verkrijgbaar in verschillende maten."

 

Zitadvies


Wobben en medeontwerper Paul Akkermans zetten de stoelen eigenhandig in elkaar in hun werkplaats in Noord-Brabant. "Je kunt de stoel ook niet zomaar online bestellen", legt de ondernemer uit. "Bij interesse kom ik eerst langs voor zitadvies en plaats ik gratis een stoel voor een 'proefzitperiode'. Als dat bevalt gaan we de stoel voor je maken."


Daar hangt een prijskaartje aan, maar volgens Wobben weegt dat niet op tegen de kosten als een werknemer uitvalt door pijnklachten. "Met de juiste stoel kun je pijnklachten niet alleen wegnemen, je voorkomt ze ook." Dat laatste is iets waar de ondernemer meer aandacht voor hoopt te krijgen. "Klanten weten ons wel te vinden als werknemers klachten hebben; we hebben goeie relaties met meerdere arbodiensten. Maar als kleine ondernemer met een beperkt budget is het lastig gebruikers en werkgevers direct te bereiken."


Schouderklachten


Wobben is vastbesloten een groter publiek te vinden voor zijn product. "Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hebben rond de 1,1 miljoen vrouwen last van nek- en schouderklachten, ik geloof echt dat we daar een groot deel van kunnen helpen. Ik ben nu zestig en het is mijn missie om de komende acht jaar nog zoveel mogelijk vrouwen beter te laten zitten", lacht hij.