woensdag 7 augustus 2019 / De Financiële Telegraaf / Anko Stoffels / DFT Duurzaam Food Ondernemen Startup Telegraaf

Print / HART VOOR DE ZAAK

Biodiversiteit stimuleren met thee

AMSTERDAM - Kruidenthee van biologische Nederlandse kruiden. Dat klinkt lekker en logisch, maar is er bijna niet.

 

"Kruidenthee, ook van Nederlandse merken, wordt bijna altijd gemaakt van kruiden uit het buitenland", vertelt Matthijs Westerwoudt (30) van theemerk ptthee. "We vragen Nederlandse boeren om kruidenstroken naast hun weilanden in te zaaien waar wij dan thee van maken."


Westerwoudt en medeoprichter Daan van Diepen (27) kwamen op het idee tijdens hun zoektocht naar manieren om de biodiversiteit in Nederland te stimuleren. "De vele groene weilanden in ons land zien er misschien mooi uit, maar er groeit vaak maar één soort gras omdat dat voor boeren het meeste oplevert. Wij willen boeren stimuleren ook bloemen en kruiden te laten groeien op hun land en hebben een manier bedacht om er voor hen extra inkomsten uit te genereren."


De boeren hoeven slechts de zadenmix van ptthee in te zaaien aan de rand van hun weilanden. Niet alle kruiden die daaruit ontkiemen komen in de thee van het merk terecht. "We oogsten alleen wat we nodig hebben", legt Van Diepen uit. "Sowieso blijft de helft staan om de biodiversiteit niet te verstoren. Maar ook boeren bij wie we niet oogsten, delen mee in de winst."


De thee kunnen consumenten via de website van ptthee bestellen. De ondernemers lanceren binnenkort ook een zakelijke webshop en hebben meer plannen. "We willen zo circulair mogelijk worden. Van de theeprut die overblijft op kantoren kunnen we bijvoorbeeld zeepjes laten maken."