donderdag 14 april 2016 / De Financiële Telegraaf / Richard Mouw / DFT Ondernemen Sociaal Ondernemen Telegraaf

Print / SOCIALE ZAKEN

App voor gebroken gezinnen

„Kinderen van gescheiden ouders weer het overzicht over hun eigen leven geven.” Zo beschrijft Bart de Lege het idee achter Heppee, de app die de ondernemer en zijn partners afgelopen jaar lanceerden en waarvan de bètaversie nu al door 3500 gebroken gezinnen wordt gebruikt.

 

De Lege kwam op het idee voor de co-ouderschaps-app na zijn eigen scheiding een paar jaar geleden. „Je zou me een ervaringsdeskundige kunnen noemen”, lacht de voormalige architect. „Vooral de planning is vaak een pijnpunt als mensen gaan scheiden. Met Heppee kunnen gebroken gezinnen hun levens weer wat overzichtelijker en daardoor aangenamer maken.”

 

In de speciale ouder-omgeving van de applicatie kunnen roosters eenvoudig op elkaar worden afgestemd en aangepast. Dit rooster wordt vervolgens vertaald naar een kindvriendelijke interactieve omgeving voor het kind. „Daarin wordt bijvoorbeeld afgeteld naar het moment dat het kind de andere ouder weer ziet of op schoolreisje gaat.” Ook kunnen kinderen via de app een berichtje of een foto sturen naar de ouder waar ze op dat moment niet logeren, bijvoorbeeld voor het slapengaan.

 

„Wij zijn een soort Facebook voor gescheiden gezinnen. Alles komt hier samen”, aldus De Lege. „Voor kinderen is het bijvoorbeeld fijn om foto’s weer op één plek te hebben in plaats van verdeeld over de social media van beide ouders. En ook voor opa’s en oma’s is het handig om een overzicht te hebben als ze een vakantie met de familie willen boeken ofzo."

 

Het doel van de app is dat kinderen met gescheiden ouders zich weer gehoord voelen en de regie over hun leven terugkrijgen, maar de ervaring leert inmiddels dat het soms ook nog een ander effect heeft. „Als exen weer leuke dingen met elkaar delen verdwijnen de pijnlijke dingen vaak naar de achtergrond”, heeft het team achter Heppee in de testperiode gezien. „Dat is natuurlijk geweldig.”