woensdag 18 december 2013 / Telegraaf.nl/Stop de Crisis / Dieter Schalk / De Telegraaf Sociaal Ondernemen Stop de Crisis

Online / Stop de Crisis

Spullen lenen van de buren

Wat als je een schilderij op wil hangen maar geen boormachine hebt? Je zou er een kunnen kopen maar je kunt er ook een lenen. Van de buurman bijvoorbeeld. Maar hoe weet je of de buurman een boormachine heeft? Vooral in een grote stad weten mensen vaak niets eens wie hun buren zijn. Daan Weddepohl en zijn partner Eelke Boezeman hebben hier een oplossing voor bedacht: Peerby, een digitaal platform waar je spullen kunt lenen van je buurtgenoten.

 

Het idee voor Peerby ontstond bij Weddepohl nadat in 2009 zijn huis afbrandde en hij vrijwel al zijn bezittingen verloor. “Ik moest alles weer vanaf nul opbouwen en ging daardoor nadenken over wat écht belangrijk voor me was”, vertelt hij. “Ik besefte me dat één ding uiteindelijk het belangrijkste voor mij is: verbinding met mensen om me heen. Dat besefte ik in die tijd des te meer omdat ik afhankelijk was van anderen. Voor spullen, voor een plek om te slapen, voor alles eigenlijk.”

 

Na het lezen van het boek What's Mine Is Yours van Rachel Botsman over samenwerkende consumptie, besloot Weddepohl zijn droom na te jagen en een platform voor burenruil te beginnen. Na deelname aan incubatorprogramma’s als The Founder Institute en Rockstart, waarbij het idee een vastere vorm kreeg, ging Peerby eind vorig jaar live. Inmiddels heeft het platform dekking in alle grote steden en zijn er ook steeds meer kleinere gemeenten waar buren actief spullen met elkaar ruilen. “Er zijn al dertigduizend mensen per maand actief”, vertelt Weddepohl. “Daarmee is Nederland nu al het meest spullen delende land ter wereld.”

 

Ook in steden als Berlijn, Londen, New York en Gent is al een levendige Peerby-gemeenschap actief. “De groei verloopt eigenlijk organisch”, vertelt Weddepohl. “Wij hoeven daar zelf niet zo veel aan te doen. Onze beste reclame is mond-tot-mondreclame. Mensen vertellen het aan elkaar door en schrijven zich vervolgens in.”

Het succes van het platform, dat zowel online als mobiel (via een app) te gebruiken is, is volgens het Peerby-team mede te danken aan de opzet. “Je hoeft bij ons geen dingen aan te bieden, zoals veel mensen denken”, legt Weddepohl uit. “Wij werken vanuit de vraag. Het enige wat je hoeft te doen is een oproep te plaatsen over wat je nodig hebt en wij benaderen mensen uit je buurt of ze iets dergelijks in de kast hebben liggen. Die werkwijze maakt ons wereldwijd uniek.”


Het leenplatform past volgens de ondernemer perfect in deze tijd. “De tijden zijn aan het veranderen. Er is een grote sociaal economische verandering op gang gebracht, waarbij mensen steeds meer gaan delen en ruilen en het sociale aspect van een onderneming bijna meer telt dan economische winst”, denkt hij. “ Mensen worden zich er steeds bewuster van dat onze planeet niet oneindig is, ze worden zich financieel bewuster door de crisis en hebben wel eens genoeg van het individualisme van onze samenleving. Peerby sluit aan bij al deze ontwikkelingen. En daarnaast maakt de technologie het tegenwoordig mogelijk om een dergelijk platform te laten werken.”

 

Vertrouwen in de toekomst van zijn onderneming ontbreekt dan ook niet bij Weddepohl. “We hopen uiteindelijk mensen over de hele wereld samen te brengen door het ruilen met buren. We vinden het geweldig dat we met een financieel gezond bedrijf kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving maar het allerleukste vinden wij de verhalen. We hebben al de eerste berichten gehoord over Peerby-dates. De wereld wordt op deze manier weer wat kleiner, en daardoor ook weer leuker vinden wij.”