dinsdag 20 oktober 2020 / De Financiële Telegraaf / Rias Immink / Circulaire economie DFT Keukens Ondernemen

Print / STARTER VAN DE WEEK

Compleet andere kijk op keukens

GILZE - Een keuken huren in plaats van kopen. De Brabantse start-up Chainable stelt voor een vast bedrag per maand hun keukens ter beschikking aan woningcorporaties en institutionele beleggers. 

 

"Wij zorgen voor de service en het onderhoud. Aan het einde van de contractduur komen de complete keukens weer bij ons terug en kunnen we ze ergens anders plaatsen", vertelt mede-oprichter Simon Rombouts (26).


Product as a Service (PaaS) wint steeds meer terrein. Dit verdienmodel combineert een fysiek product met een service-component, waarbij de producent eigenaar blijft van het product. Denk bijvoorbeeld aan SwapFiets - waarbij je als gebruiker geen fiets koopt maar een maandelijks bedrag betaalt voor het gebruik - of Bundles - waar je huishoudelijke apparaten kunt 'huren'.


Veranderd
Het idee voor Kitchen as a Service ontstond enkele jaren terug bij mede-oprichter Cees van Nispen (73), die vijftig jaar werkzaam was in de keukenindustrie. Toen hij in 2012 met pensioen ging, realiseerde hij zich dat er in de vijf decennia dat hij gewerkt had, niets wezenlijk was veranderd in de industrie. "Het gros van de keukens wordt nog steeds van spaanplaat gemaakt en na een paar jaar eindigt alles bij het afval, vaak ook materialen en apparaten die nog bruikbaar zijn", vertelt Rombouts.


Begin dit jaar bundelde keukenspecialist Van Nispen zijn krachten met PaaS-specialist Rombouts en Jordy Van Osch (25), die net de master Sustainable Technology had afgerond aan de Technische Universiteit van Stockholm. Samen richtten zij Chainable op.


De ondernemers willen de keukenindustrie veranderen, en dat vereist een compleet andere kijk op keukens. "Wij bedachten een modulair en klikbaar stalen frame als basis voor onze keukens, waar lades makkelijk in kunnen worden geplaatst. Hierdoor hebben we veel minder plaatmateriaal nodig dan bij traditionele keukens."


Het frame kan door de modulaire opbouw eenvoudig passend worden gemaakt naar de ruimte en wensen van de opdrachtgever. "We plaatsen onze keukens als volledig meubel, inclusief achterwand en bovenkastjes. Zo voorkomen we onnodige kosten voor betegelen en afwerken, kunnen we snel monteren en demonteren en laten we de woning onbeschadigd achter omdat er niets aan de muur hoeft te worden bevestigd."


Het plaatmateriaal is gemaakt van 100% herwonnen hout, de bladen zijn van graniet en de keukens worden standaard geleverd met energiezuinige apparatuur. "We hebben met al onze partners afspraken gemaakt over terugname en hergebruik waardoor we het duurzame karakter en de lange levensduur van onze keukens kunnen verzekeren."

 

De eerste circulaire keukens worden volgende maand geplaatst, in ecodorp Boekel. "Dan zullen we zien hoe al ons denkwerk in de praktijk wordt ervaren", lacht Rombouts. "We hebben proof of concept nodig en zijn ervan overtuigd dat het daarna gaat vliegen."

 

Naam bedrijf: Chainable
Wie: Cees van Nispen, Jordy van Osch en Simon Rombouts
Wat: Kitchen as a Service-concept
Waar: Gilze
Officiële startdatum: 15 juni 2020 (oprichting BV)
Gedane investering: €50.000
Beoogde jaaromzet: €2 miljoen (2021)
Meer informatie: www.chainable.nl